De online Bibliotheek bestaat 10 jaar

Gepubliceerd op: 21 januari 2024 15:09

Het is nu 10 jaar geleden dat het eerste digitale boek werd uitgeleend. Intussen worden elk jaar miljoenen e-books en luisterboeken gedownload. Gebruik jij de online Bibliotheek ook al?

In het eerste jaar leenden 80.000 mensen samen zo’n 810.000 e-books, luisterboeken waren toen nog niet te leen. Uniek was dat de Nederlandse online Bibliotheek de eerste Europese bibliotheek was waar meerdere mensen tegelijk hetzelfde e-book konden lenen. In andere landen hanteerden bibliotheken een zogeheten one-copy-one-user-model. Hierbij kan een e-book niet geleend worden zolang iemand anders het aan het lezen is. 

De populariteit heeft zich na de eerste dag doorgezet: het aantal leden van de online Bibliotheek is vanaf de start elk jaar gegroeid. De laatste jaren lenen zij elk jaar meer dan 5 miljoen e-books en 2 miljoen luisterboeken. In de jaren voor corona waren dat nog 3 à 4 miljoen e-books per jaar. Zo maakt de online Bibliotheek voor iedereen in Nederland het lezen mogelijk, tijd- en plaats-onafhankelijk. 

Altijd en overal lezen dus - gratis met je biebpas! Benieuwd hoe dat werkt? Lees verder op de site van de online Bibliotheek!

Alles over de online Bibliotheek