Verhalen over...kleurrijk!

Verhalen over...kleurrijk!

 

Op deze webpagina vind je verhalen, vragen en beelden over vroegere tijden. Ze nodigen uit tot gesprek, halen mooie herinneringen naar boven en brengen een lach op je gezicht. Er is regelmatig een nieuw thema, deze keer is het thema Kleurrijk!

De thema’s blijven online, dus je kunt gerust de vorige thema’s nog bekijken! Ze zijn te vinden onderaan de pagina. Deze pagina is te gebruiken voor woonzorgcentra om invulling te geven aan activiteiten.

Wist je dat de bibliotheek ook e-books, luisterboeken en groot letterboeken heeft? Als je lid bent kun je deze lenen. Voor vragen kan je contact opnemen met de bibliotheek in je buurt of bellen naar 088-0128000.  

 

Muziek

Zin in een nostalgisch nummer? Luister dan eens naar Ramona van The Blue Diamonds.

Lees meer...

Kleurplaten

Deze speciale kleurplaten voor ouderen zijn in het bijzonder geschikt voor mensen met dementie.

Lees meer...

Filmpjes

Fascinerende zwart-wit filmpjes die je meenemen naar de jaren 50.

Lees meer...

In-kiek

Ga even terug in de tijd en luister naar de mooie verhalen, o.a. over het Russinegie.

Boekentips

Ga terug in de tijd met deze boekentips.

Lees meer...

Puzzel

Ga er even lekker voor zitten om deze leuke rebus op te lossen.

Lees meer...

Muziek

Ramona - Blue Diamonds

Elvis Presley - Love me tender

Les Paul & Mary Ford - Vaya Con Dios & Sparkle

Kleurplaten

Download hier een mooie kleurplaat en kleur de bloemen in!

Klik op de afbeeldingen voor een print-versie.

Filmpjes

Op deze pagina staan een paar hele leuke filmpjes die met het thema te maken hebben.

De MiMakker: mijn vriend de clown

Leer samen met Gerja Visscher alles over haar beroep als MiMakker, in deze kleurrijke video. Gerja Visscher werkt als MiMakker Sophie met mensen met dementie. Via haar verhalen maakt ze ons deelgenoot van bijzondere momenten met mensen, voor wie contact maken niet vanzelfsprekend is. Kijk je mee?

Lees hieronder twee inspirerende MiMakusjes, speciaal van MiMakker Sophie.  

In-kiek

Luister naar deze nostalgische, kleurrijke verhalen!

Marga Kool over het 'Russinegie'

Vragen bij deze video:

 • Welke mensen hebben extra kleur aan uw leven gegeven? 
 • Het Russinnegie zat onder de luizen en vlooien. Hoe ging u daar vroeger mee om? 
 • De buurvrouwen kwamen allemaal langs om te kijken wat het gezin overkomen was.  
 • Welk contact had u met uw buren? Kwam men bij elkaar over de vloer?  Riep u ook Volk, en kwam u achterom of aan de voordeur? 

Mijn tante Dina

Vragen bij deze video:

 • Wie waren in uw jeugd kleurrijke, markante beetje gekke personen? 
 • Welke bijnamen van plaatsgenoten herinnert u zich nog? 
 • Als ik zeg kokosmatten, wat voelt u dan?
   

Winters verhaal van Jan en Marga

Hieronder vind je nostalgische vragen die je je kan afvragen bij de video:

 • Wat is voor u een dierbare kerstherinnering? 
 • Wat waren tradities rondom de kerst toen u klein was? 
 • Wat waren tradities in uw latere leven in het gezin? 
 • Welke kinderboekjes las u graag als kind? WG van der Hulst? 
 • Heeft u nog een boekje uit uw jeugdjaren? 
   

Kool & Veenstra, bekend van hun column in het Dagblad van het Noorden tot 2018 en diverse andere publicaties. Samen verzorgden Jan & Marga vele optredens. Momenteel hebben ze hun eigen theaterschuur in Linde, waar deze mooie opnames zijn gemaakt. Het werk van dit Drentse schrijversechtpaar Marga Kool en Jan Veenstra uit Linde, is te herkennen aan subtiele verwoordingen, kleine steekjes onder water en verschillende invalshoeken van elk apart.

Zij schrijven zowel in het Drents als in het Nederlands. Kijk je mee naar deze video?

Boekentips

De geniale vriendin

Eerst Napels zien en dan sterven, is een bekende uitspraak van Goethe. Het boek De geniale vriendin speelt zich af in Napels in de jaren vijftig. Het Napels waar Ferrante over schrijft is heel anders dan la vita è bella. Er wordt niet verhaald over de prachtige kleurrijke uitzichten over zee en de Vesuvius, maar beschrijft een arme Napolitaanse volkswijk. Nauwe straatjes waar amper zonlicht doordringt onder het te drogen wasgoed. Elena en Lila groeien samen op in deze arme volkswijk tussen de geur van gefrituurde knoflook. Een wijk die getekend door een rauwe machocultuur en kijvende vrouwen.

Elena is een vlijtig, netjes en een beetje verlegen meisje dat goed haar best op school doet, zodat ze later kan wegkomen uit haar omgeving. In de eerste klas op de lagere school raakt ze bevriend met Lila. Lila, de dochter van de schoenmaker, is slim en een durfal. Op school blijkt al snel haar intelligentie. Lezen en schrijven kon ze al voordat ze naar school ging. Toch is het niet Lila maar Elena, de dochter van de conciërge, die mag doorleren. Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door op jonge leeftijd zich te gaan verloven met de meest gewilde vrijgezel van de wijk. Een jaar later, op haar 16e, is ze getrouwd. Dit verschil is alles bepalend voor hun latere levens.

Hoewel de meiden totaal verschillend zijn, hebben ze toch een band voor het leven. Een levenslange vriendschap die facetten bevatten van liefde, jaloezie en rivaliteit. Maar ook een vriendschap die gekenmerkt wordt door de veranderingen in hun maatschappelijke en persoonlijke levens. De geniale vriendin is het eerste deel uit een serie van 4 boeken. De boeken zijn ook als luisterboeken te vinden. Het is in de bibliotheek zowel in boekvorm als luisterboek te leen.

Reserveer het boek

Leen het luisterboek

Het Familiegeheim

Sarah Lark weet mij met haar historische romans altijd te boeien. Ze heeft meerdere mooie series over bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland geschreven, maar Het Familiegeheim is een bijzonder boek! Het boeit vanaf de eerste bladzijde; je reist met de hoofdpersoon mee naar Nieuw-Zeeland om de geheimen uit haar familiegeschiedenis te ontrafelen. Als je houdt van kleurrijk beschreven landschappen en Maori-geschiedenis, kan ik dit boek van harte aanbevelen.

Het Familiegheim is geschreven door Sarah Lark, de pseudoniem van Christiane Gohl. Het boek toont een meeslepend verhaal met het prachtige achtergronddecor van Nieuw-Zeeland.

Reserveer het boek

Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde

Lees je graag verhalen over bijzondere en kleurrijke personen? Kies je vaak een boek uit het genre biografieën of uit de categorie ‘waargebeurde verhalen’? Dan tip ik het boek Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde. Een wonderlijk, maar waargebeurd verhaal.

Een boek met een bijzonder lange titel en een bijzondere omslag. Je verwacht een humoristisch verhaal over een fietstocht, maar dat is het niet! Het is wél het waargebeurde verhaal over het bijzondere leven van de man die deze fietstocht maakte, rijk voorzien met de kleuren, de geuren en smaken van India. Al lezend kom je te weten over het kastenstelsel, het geloof en de Indiase politiek. Het is ook een prachtig liefdesverhaal over doorzettingsvermogen en de wil om te vinden wat je zoekt.

Vanaf zijn geboorte is het duidelijk dat PK (de afkorting van de lange naam van de hoofdpersoon) bijzonder is. Hij ontvangt de voorspelling dat hij zal trouwen met een muzikaal meisje, die niet uit zijn dorp komt en het sterrenbeeld stier heeft. Hoe deze profetieën uitkomen, lees je in dit boek. De kleine PK groeit op als onaanraakbare, de onderste kaste van de Indiase samenleving. Zijn leven wordt getekend door armoede en honger en hij heeft te maken met hopeloze situaties. Maar PK is intelligent, talentvol en weet te overleven door portrettekenaar te worden in New Delhi. Hij kan dit zo goed, dat hij zelfs gevraagd wordt premier Indira Gandhi te tekenen. Hij heeft veel contact met Westerse toeristen. Het is eind jaren 60, begin jaren 70; de periode waarin jongeren naar India trekken via de ‘hippie trail’. Zo ontmoet PK de Zweedse Lotta die in alle opzichten voldoet aan de profetie die hij heeft gekregen. De twee worden verliefd en een stel, maar Lotta keert terug naar Zweden. PK heeft alles over voor deze liefde en besluit haar achterna te reizen op een tweedehands fiets! Een zware tocht door vele landen, avontuurlijk en met heel wat ontberingen.

De Zweedse schrijver Per J. Andersson werkt als journalist, geeft o.a. lezingen over India, over treinreizen en over duurzaam reizen. Op YouTube staat een leuk interview uit 2017 met PK en Lotta, van BBC.

Reserveer het boek

Puzzel