Verhalen over...reizen

Ga je met ons mee op reis?

Verhaal van de verhalenverteller

Luister naar verhalenverteller Jeanet Landman. Hier vertelt ze het verhaal Een onverwachte ontmoeting in Toscane.

Lees meer...

Over reizen in het Drents

Ook in de Drentse taal is er over reizen geschreven. In deze filmpjes kun je naar een paar mooie voorbeelden daarvan luisteren. De dichters lezen hun eigen verhaal of gedicht voor.

Lees meer...

De reis van Vincent van Gogh

Over de reizen die Van Gogh in Drenthe maakte valt veel te vertellen.
Het huis waarin hij verbleef bestaat nog en is zeker de moeite waard om eens te bezoeken.
Afbeelding: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Lees meer...

Boekentips

Drie medewerkers van de bibliotheek delen hun favoriete boek over reizen. Lees de aanraders van Gonny, Dineke en Hennie.

Lees meer...

Puzzel

Ga er even lekker voor zitten om deze leuke rebus op te lossen.

Lees meer...

Verhaal van de verhalenverteller

Jeanet Landman is verhalenverteller en neemt je in haar verhalen mee naar andere landen, andere tijden en andere levens. Hier vertelt zij het verhaal Een onverwachte ontmoeting in Toscane.

 

Gedichten

Ook in de Drentse taal is er over reizen geschreven. In deze filmpjes kun je naar een paar mooie voorbeelden daarvan luisteren. De dichters lezen hun eigen verhaal of gedicht voor.

Te zien zijn Aagje Blink met de verhalen Alptraum en Rie jij of rie ik en Ria Westerhuis met haar gedichten Blues an de Riest, In ’t veld en Naor zee.

De reis van Vincent van Gogh

Op 11 september 1883 vertrok Vincent vanaf het treinstation in Den Haag en via Utrecht, Zwolle kwam hij 's avonds in Hoogeveen aan. Hij zou uiteindelijk meerdere maanden in Drenthe verblijven en woonde en werkte vanuit een huis in Veenoord/Nieuw-Amsterdam.

Over de reizen die Van Gogh in Drenthe maakte valt veel te vertellen. Het huis waarin hij verbleef bestaat nog en is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Kijk voor informatie op www.vangogh-drenthe.nl.

Boekentips

Drie medewerkers van de bibliotheek delen hun favoriete boek over reizen. Lees de aanraders van Gonny, Dineke en Hennie. Door op de link te klikken kom je terecht in de catalogus van de bibliotheek, waar je het boek meteen kunt reserveren als je dat wilt. Natuurlijk kun je dat ook gewoon in de bibliotheek doen.

Het spoor in de jaren 50

Als ik ergens op vakantie ben lees ik graag van tevoren en/of ter plekke een boek dat zich afspeelt in de omgeving. Zoals in dit geval over Andalusië in Spanje waar ik eens was.

In haar boek De tribune van de armen schildert Marriët Meester een prachtig portret van Andalusië waarin ze haar focus richt op Màlaga en inzoemt op de viering van Semana Santa, de jaarlijkste traditie om tijdens een paasprocessie een veroordeelde crimineel vrij te laten.

Om de achtergrond van deze traditie te ontrafelen vestigt ze zich in Málaga-stad, waar ze vanaf de Plaza de los Cristos, midden tussen de gitanos, het leven in Andalusië schetst.
Op een haast tussen-de-bedrijven-door manier vertelt zij in boeiende zinnen en verslagen haar verhaal vol met historische wetenswaardigheden. De mensen komen voor je ogen tot leven.Tijdens het lezen ruik je de geuren en zie je de kleuren van Zuid-Spanje.

De tribune van de armen gaat over een eeuwenoud en uniek gebruik maar vooral over het verlangen naar menselijkheid. Kortom: een meeslepend boek om tijdens de vakantie of thuis te lezen in de zon.

Titel: De tribune van de armen
Auteur: Marriët Meester

Reserveer in de catalogus

Hennie

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry

Harold Fry is een gepensioneerde vertegenwoordiger van een brouwerij. Hij is getrouwd met Maureen en zij hebben een zoon David. Hun huwelijk is verzand in sleur, verwijten en vitterijen. Op een dag ontvangt Harold een brief van Queenie Hennessy. Zij is een ex-collega van hem en zij schrijft dat zij stervende is.

Door dit bericht raakt Harold van slag. Hij schrijft een kort antwoordbriefje en gaat daarmee naar de brievenbus. Eenmaal bij de brievenbus aangekomen bedenkt hij in een opwelling om de brief te voet te gaan brengen. Hij belt het hospice waar zij ligt, schrijft onder het briefje aan Queenie ‘PS. Wacht op mij’, doet het alsnog op de bus en begint aan zijn tocht. Een wandeling van ruim duizend kilometer. Hij begint eraan zonder een goede kaart, zonder een kompas en zonder goede schoenen.

Gaandeweg wordt zijn wandeltocht een ware pelgrimage, het is niet alleen meer een fysieke maar ook een emotionele reis, waarbij Harold zijn leven overdenkt en vooral hoe het zo heeft kunnen komen dat hij weliswaar getrouwd is met Maureen maar al 20 jaar geen huwelijk meer heeft 

Gedurende de wandeltocht heeft Harold mooie ontmoetingen met onbekende mensen en maakt hij van alles mee. Maar meer dan dat is de tocht een verwerking van zijn verleden en zijn onverwerkt verdriet. Een prachtig verhaal over verdriet, hoop en liefde.

Titel: De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry
Auteur: Rachel Joyce

 

Reserveer in de catalogus

Dineke

Wandelparadijs Nederland: Te voet door alle provincies

Wat zijn we veel ‘ommetjes’ gaan maken het afgelopen (corona-) jaar! Wandelen hebben we ontdekt als een gezonde en fijne bezigheid, zowel voor je lijf en leden als voor je geest. Het enige wat je nodig hebt voor wandelingen zijn een paar goede wandelschoenen en een dag rugzakje. Deze keer bespreek ik een prachtig boek dat gaat over wandelen, ter inspiratie en vermaak!

John Jansen van Galen wandelt al 60 jaar en schrijft er inmiddels 45 jaar over. In het in 2018 verschenen boek Wandelparadijs Nederland, neemt deze veel-wandelaar je mee op zijn tochten door alle Nederlandse provincies. Van Groningen tot Limburg, van Overijssel tot Zeeland, Jansen van Galen beschrijft maar liefst 500 wandelingen. Goed om te weten: het zijn geen uitgewerkte routes, daarvoor verwijst hij naar www.wandelpagina.nl. Per provincie kun je op deze site de beschreven wandelroutes downloaden. Het zijn juist de persoonlijke sfeerimpressies, het met oog voor detail beschrijven van al het bijzondere onderweg die het boek zo leuk maken om te lezen.

Jansen van Galen heeft een prettige schrijfstijl en schrijft met humor waardoor de wandelingen echt voor je gaan 'leven’. Ook vanuit je leunstoel is het fijn meebeleven! De meeste wandelingen maakt hij samen met zijn 'verloofde’ Corrie Leenhouts. Zij maakt ook de prachtige foto's waarmee het boek rijk is geïllustreerd.

Voor mijzelf als een ervaren wandelaar was dit boek een feest van herkenning én van inspiratie voor het ontdekken van nieuwe gebieden. Een boek met 300 pagina's wandel- én leesplezier, ik heb ervan genoten!

Titel: Wandelparadijs Nederland
Auteur: John Jansen van Galen

Reserveer in de catalogus

Gonny

Puzzel

Los de woordzoeker op en maak met de overgebleven letters een zin. Dit is het eerste deel van de oplossing. Het tweede deel vind je door ook de rebus op te lossen. Als je de oplossing vóór 13 december 2021 aan ons doorgeeft, maak je kans op een leuke prijs!

Liever op papier? De woordzoeker kun je eenvoudig uitprinten (klik hier voor het pdf-bestand), maar is ook op papier af te halen in de bibliotheek (zolang de voorraad strekt).
Zo doe je mee:

Per e-mail: Stuur de zin die ontstaat uit de oplossing van de woordzoeker én de rebus samen met je naam, woonplaats, leeftijd en e-mailadres of telefoonnummer naar actie@biblionetdrenthe.nl.

Op papier: Vul de oplossing met de gevraagde gegevens in en geef dit formulier af bij je bibliotheek (uitgezonderd de bibliotheken in de gemeente Assen, Emmen en Hoogeveen)

Insturen kan tot 13 december 2021!