Verhalen over...vriendschap

Verhalen over...vriendschap

Welkom bij de verhalenwebsite van de bibliotheek. Of je nu een lezer bent of niet, verhalen kun je op veel manieren tot je nemen. Verhalen maken je rijker en brengen je even in een andere werkelijkheid. Hieronder vind je een pagina vol verhalen over vriendschap.

Kijk en luister naar een mooi verhaal van een verhalenverteller, naar gedichten over vriendschap van Drentse schrijvers en naar het verhaal van een boswachter die vertelt over zijn vriendschap met de natuur in een gesprek met de 8-jarige Ilse. Voor de lezers zijn er persoonlijke boekentips te vinden over vriendschap, uiteraard allemaal te leen in de bibliotheek. Hoe het werkt? Heel eenvoudig, klik op een van de filmpjes en geniet van het verhaal!

Verhaal van de verhalenverteller

Luister naar verhalenverteller Jeanet Landman. Hier vertelt ze het verhaal van De dankbare boom, een bijzonder verhaal over vriendschap.

Lees meer...

Vriendschap in het Drents

Over vriendschap zijn veel gedichten gemaakt, ook in de Drentse taal. In deze filmpjes lezen dichters hun eigen gedicht voor of een gedicht dat veel voor ze betekent.

Lees meer...

Het verhaal van de boswachter

Voelt de boswachter een soort vriendschap met de natuur? Het 8-jarige
interviewtalent Ilse vraagt hem in zijn mooie werkgebied het Balloërveld het hemd van het lijf.

Lees meer...

Puzzel mee over vriendschap

Los de rebus op en je krijgt een treffend citaat over vriendschap. 

Lees meer...

Boekentips over Vriendschap

Vier medewerkers van de bibliotheek delen hun favoriete boek over
vriendschap. Lees de aanraders van Gonny, Marion, Dineke en Hennie.

Lees meer...

Verhaal van de verhalenverteller

Jeanet Landman is verhalenverteller en neemt je in haar verhalen mee naar andere landen, andere tijden en andere levens. Hier vertelt zij het verhaal van De dankbare boom, een bijzonder verhaal over vriendschap.

 

Gedichten

Over vriendschap zijn veel gedichten gemaakt, ook in de Drentse taal. In deze filmpjes kun je naar een paar mooie voorbeelden daarvan luisteren. De dichters lezen hun eigen gedicht voor of een gedicht dat veel voor ze betekent. Te zien zijn Hans Jalvingh met Vraoge (gedicht van Jan Naarding), Ria Westerhuis met haar eigen gedicht Vaarwel, en Tea Nijnuis met haar gedichten Vriendin en Vriendschap en Biezundere vriendin. 

Het verhaal van de boswachter

Hoe ziet een dag van de boswachter er uit? Kan hij wat vertellen over vriendschap in de natuur? En voelt hij zelf ook een soort vriendschap met de natuur? Het 8-jarige interviewtalent Ilse vraagt hem in zijn mooie werkgebied het Balloërveld het hemd van het lijf.

 

Boekentips

Vier medewerkers van de bibliotheek delen hun favoriete boek over vriendschap. Lees de aanraders van Gonny, Marion, Dineke en Hennie. Door op de link te klikken kom je terecht in de catalogus van de bibliotheek, waar je het boek meteen kunt reserveren als je dat wilt. Natuurlijk kun je dat ook gewoon in de bibliotheek doen. Wil je meer lezen over vriendschap? Kijk dan bij onze andere boekentips.

Hennie: De jongen, de mol, de vos en het paard

 

De jongen,de mol, de vos en het paard

Wat vind ik dit een prachtig, verdiepend en troostrijk boek over vriendschap, liefde en jezelf zijn. Ik ervaar het als een boek vol hoop in een onzekere tijd. Elke bladzijde bevat een ontroerende levensles waarin liefde en vriendschap centraal staan. Ik houd zelf van tekenen en schilderen. De losse manier waarop de illustraties zijn gemaakt  spreekt mij erg aan. 

Het is een moderne fabel voor jong en oud. Wat mij betreft is dit een moderne klassieker. De honderd illustraties en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen de jongen en de drie dieren. Deze vier hoofdpersonen hebben alle vier hun eigen zwaktes. Uit het voorwoord: “De jongen is eenzaam als de mol voor het eerst opduikt. Ze brengen samen tijd door met het staren naar de wildernis. Volgens mij is de wildernis een beetje zoals het leven, eng soms maar mooi. Op hun tochten ontmoeten ze de vos. Een ontmoeting met een vos kan nooit makkelijk zijn als je een mol bent…”.

De teksten komen dichtbij, zijn herkenbaar en verbindend voor iedereen, van 8 tot 108. Kortom: Een boek voor op het nachtkastje 

Titel: De jongen, de mol, de vos en het paard
Auteur: Charlie Mackesy, vertaald door Arthur Japin

Reserveer in de catalogus

Hennie

Een man die Ove heet

Een aangrijpend, hartverwarmend en komisch portret van Ove, een oude mopperkont.  
Ove is 59 jaar. In de wijk waar hij woont, staat hij bekend als ‘De boze buurman’. Hij loopt dagelijks een inspectierondje en corrigeert iedereen die zich niet aan de regels houdt. 
Wanneer de nieuwe overburen op een ochtend zijn brievenbus omver rijden, is Ove woedend, maar het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap met zijn nieuwe en zwangere buurvrouw Parvaneh. Zij weet tot hem door te dringen en onthult wat er schuilgaat achter zijn bozige persoonlijkheid. 

Een man die Ove heet is een boek dat je doet lachen en doet huilen: een absoluut feelgood verhaal, waarin het verdriet van het leven op een mooie manier verwoord wordt zonder overdreven dramatisch te zijn. 

Titel: Een man die Ove heet
Auteur: Fredrick Backman

Reserveer in de catalogus

Dineke

De bucketlist van mijn hond

Lees je graag een waargebeurd verhaal? En ben jij hondenliefhebber? Dan zul je zeker plezier beleven aan dit ontroerende verhaal.

In De bucketlist van mijn hond vertelt Lauren het verhaal over haar Engelse mastiff Gizelle en wat zij heeft geleerd van haar heel erg grote hond. Samen worden ze volwassen, beleven mooie momenten, zoals een eerste vriendje, maar ook minder mooie zoals Laurens moeder die tegen een verslaving vecht. Helaas wordt Gizelle na 6 jaar ongeneeslijk ziek. Lauren maakt een bucketlist om het beste uit hun resterende tijd te halen. Zo beleven de twee nog mooie avonturen in de laatste maanden van Gizelle’s leven.

Het boek leest makkelijk weg en is grappig geschreven. Het is een verhaal met een prachtige boodschap: heb lief en blijf doorgaan! Je hond is er altijd voor je, geeft je troost en onvoorwaardelijk liefde. Ook later, voortlevend in je hart. Een echte aanrader!

Titel: De bucketlist van mijn hond
Auteur: Lauren Watt

Reserveer in de catalogus

Gonny

De onafscheidelijken

In de bibliotheek zag ik bij nieuwe boeken dit boek. In één klap zag ik mezelf weer terug op de middelbare school, lezen voor de Franse literatuurlijst. Françoise Sagan, Jean Paul Sartre, existentialisme allerlei trefwoorden schoten door mij heen.

Simone de Beauvoir (1908 – 1986) heeft haar novelle De onafscheidelijken nooit willen publiceren. Ze schreef het in 1954 vlak na één van haar beste boeken: De mandarijnen. Zeventig jaar later is door toedoen van haar aangenomen dochter Sylvie Le Bon de Beauvoir de novelle toch verschenen.
Het is een prachtig geschreven boek over een bijzondere vriendschap tussen twee meisjes tijdens het interbellum in Parijs. Een lang vervlogen tijd waarin kinderen elkaar nog aanspraken met “u”.

Wanneer Sylvie na de zomervakantie weer naar school gaat leert ze Andrée een nieuw meisje in de klas kennen. Ze zijn beiden negen jaar oud, streng katholiek en hoogbegaafd. Sylvie en Andrée worden hartsvriendinnen. Andrée is anders dan alle andere meisjes op school. Ze heeft een zeer opvallende persoonlijkheid en Sylvie raakt diep onder de indruk van haar. Tijdens hun jarenlange vriendschap voeren ze intense gesprekken over: het geloof, over literatuur en filosofie, over hun wens om te studeren.
Het is een innige vriendschap, waarover Sylvie zich op pagina 71 als volgt uitspreekt: ‘U hebt het nooit geweten, maar vanaf de dag waarop ik u leerde kennen, bent u alles voor mij geweest (…). Ik had besloten dat als u zou sterven, ik ook meteen zou sterven.’ Compleet verbouwereerd luistert Andrée naar deze ontboezeming.
Zaza en Simone waren zo hecht dat ze jarenlang door klasgenoten en docenten ‘de onafscheidelijken’ werden genoemd. Tot plotseling Andrée overleed. Vlak voor haar 22ste verjaardag bezweek zij aan de gevolgen van een virale encefalitis, een hersenontsteking.

Deze novelle laat zien hoe Sylvie en Andrée samen - vaak ook een innerlijke- strijd voeren tegen de conventionele verwachtingen uit die tijd. Rangen en standen, de strenge geloofsleer en de heersende moraal rondom vrouwelijkheid.

Het is een parel onder de boeken over vriendschap. Krachtig geschreven en het vraagt om gelezen te worden.

Titel: De onafscheidelijken
Auteur: Simone de Beauvoir

Reserveer in de catalogus

Marion

Extra luistertip: Charles Aznavour - Yesterday when I was young

 

Puzzel